Detta är information från Charles Heidsieck

Alkohol kan skada din hälsa

Champagne-älskarnas bäst bevarade hemlighet

Den är en väl bevarad hemlighet bland restaurantörer, sommelierer och champagnekännare världen över.
Charles Heidsieck Brut Réserve anses av många experter vara världens bästa non-vintage champagne och borde förmodligen ha en prislapp som är tre gånger så hög som den är i dag.
– Smaken är enligt mig många gånger väl så bra eller bättre än de flesta prestige- och årgångschampagner, säger svenske superkrögaren Nisse Molinder.

Huset Charles Heidsieck grundades 1851 och fick tidigt rykte om sig att tillhöra de allra bästa. Redan 1859 vann champagnen guldmedaljen på världsutställningen i Bordeaux och sedan dess har priserna formligen regnat över Charles Heidsieck.
­

Så ser det ut än i dag. Charles Heidsieck Brut Réserve anses av många vara världens bästa non-vintage champagne och är bortom tvivel en huschampagne i den absoluta världstoppen.
­

Anledningen stavas den extremt höga kvaliteten på cuvéen. Charles Heidsieck innehåller hela 40 procent reservvin från uppemot 200 olika basviner med en genomsnittsålder på 10 år – unika siffror för en champagne som kostar blygsamma 457 kronor i Systembolagets beställningssortiment.
­

De resterande 60 procenten utgörs av vintagevin från 2008, en av det senaste decenniets bästa årgångar. Champagnen lagras sedan på flaska i minst fem år i Charles Heidsiecks crayères, kalkstensgrottor som grävdes av romarna för 2 000 år sedan och som har fått status som världsarv av Unesco.

Här beställer Charles Heidsieck Brut Réserve till ditt lokala Systembolag

”Ett exceptionellt arv”

­Resultatet blir en champagne som med sin karakteristiskt rika och fylliga smak av brioche och hasselnötter håller väl så hög kvalitet som Krug och Dom Perignon, fast till en tredjedel av priset. Inte undra på att Charles Heidsieck fått epitetet ”världens mest underskattade champagne” av champagneälskare jorden runt.
­

Björnstierne Antonson – head sommelier och champagne bar manager som är allmänt erkänd som en av Sveriges absolut främsta champagnekännare – är lyrisk när Charles Heidsieck Brut Réserve kommer på tal.

– För mig står Charles Heidsiecks champagner stolt upp och förmedlar artisteri, balans & elegans i den högre skolan. Ett äkta levande minne av champagne och dess storhet, ett exceptionellt arv som jag njuter var gång jag öppnar en flaska Charles Heidsieck, säger han.
­

Ungefär likadant låter det när Nisse Molinder, en av Sveriges främsta krögare som driver flera klassiska restauranger som Wedholms Fisk, Ulla Winbladh, Edsbacka Wärdshus och Melanders-restaurangerna, beskriver sin upplevelse.

Beställ världens bästa non-vintage champagne Charles Heidsieck Brut Réserve via Systembolaget, klicka här så kommer du till www.systembolaget.se

”Skiljer sig från mängden”

– Jag kommer så väl ihåg när jag smakade på Charles Heidsieck första gången, jag reagerade direkt med att denna skumpa verkligen är i min smak. En egen karaktär som skiljer sig från mängden av andra skumpor, samtidigt så elegant och passande till mången maträtt. När det sen gick upp för mig att det jag drack var deras standardchampagne blev jag väldigt förvånad. Smaken är enligt mig många gånger väl så bra eller bättre än de flesta prestige- och årgångschampagner.
­

Nisse Molinder erbjuder självklart Charles Heidsieck på sina restauranger och det är ingen tillfällighet. Det är en champagne med så pass mycket komplexitet att den passar utmärkt i kombination med måltider. Ett ytterligare bevis på detta är att både SAS och Singapore Airlines, det sistnämnda utsett till världens bästa flygbolag 2016, har valt Charles Heidsieck som champagne för sina business class-kunder, just eftersom champagnens starka karaktär lyser igenom även i den tunna luften på 10 000 meters höjd.

Hyllas av Mannerström

– Att dricka champagne till mat är utsökt när man hittar de fina kombinationerna. Storheten med Charles Heidsieck Brut Réserve är att dess djup och komplexitet gör att det passar till smakrika fiskrätter med smörsås och även till den gräddig franska osten Brillat Savarin. Med det sagt så fungerar det utmärkt att dricka Charles genom hela måltiden, från aperitif till ost. En starter som Skagenröra gör sig också utmärkt till champagnen, säger Matthias Pettersson, försäljningschef på vinimportören Provinum som tidigare har arbetat som utbildningsansvarig på Restaurangakademien.
­

Mästerkocken Leif Mannerström skriver under på det uttalandet.
– Jag är en stor champagneälskare och uppskattar högklassig champagne. En av mina absoluta favoriter till mina smakrika fiskrätter är Charles Heidsieck. Den har djup och längd nog att matcha både mig och mina goda rätter, säger han.

Här beställer Charles Heidsieck Brut Réserve till ditt lokala Systembolag